Kuchnia

kuchnia

Wołowina z orzechami i chilli w słodkim sosie sojowym

Dobry befsztyk to przede wszystkim dobra polędwica. Stek bez kości, grubości 1,5 cm w kuchni polskiej nazywamy właśnie rumsztykiem.

Do naszej propozycji będzie potrzeba:

Ok. 350 g chudego rumsztyku
2 łyżki oleju
imbir
1 łyżeczka cukru
pół łyżeczki czarnego pieprzu
1 papryczka chili
2 łyżki sosu ostrygowego
2 łyżki sosu sojowego, najlepiej użyć indonezyjskiej wersji „ketjap manis”
pół łyżeczki skrobi kukurydzianej
garść orzechów nerkowca (np. Bakalland)
1 cebula dymka
Przygotowanie

Wołowinę należy pokroić w poprzek włókien. Na rozgrzany olej wrzucamy wołowinę i lekko podsmażamy z obu stron. Polewamy mięso na patelni wymieszanymi razem składnikami - cukrem, czarnym pieprzem, sosem ostrygowym, sosem sojowym i skrobią kukurydzianą zmieszaną z wodą. Usmażone mięso posypujemy na koniec orzechami nerkowca i posiekaną dymką.

Jako dodatek do tak przygotowanego mięsa możemy przygotować sałatę – nie będzie tak ciężkim dodatkiem do i tak sycącego dania jakim jest plaster wołowiny. Doceni to też na pewno zaproszona na taki posiłek nasza wybranka. Czerwone wino uzupełni kompozycję. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation