Kuchnia

kuchnia

PIERSI KACZKI Z DOMOWYM SOSEM ŻURAWINOWYM
i smażonymi na kaczym tłuszczu ziemniakami

2 piersi kaczki ze skórką (każda po ok. 200 - 250 g)
SOS ŻURAWINOWY
(lub - na szybko - gotowy dżem żurawinowy lub borówkowy)

PRZYGOTOWANIE

Mięso ogrzać w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do 200 st. C. Piersi kaczki ponacinać "w kratkę" od strony ze skórą, nie uszkadzając mięsa. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i solą morską. Położyć na zimnej patelni z grubym dnem (np. żeliwnej) skórką do dołu i podgrzewać na umiarkowanym ogniu stopniowo wytapiając skórkę. W sumie potrwa to ok. 12-14 minut. Następnie przewrócić mięso skórką do góry i podsmażyć ok. 2 minuty.
Tak podsmażone piersi wstawić do nagrzanego piekarnika. Jeśli rączka patelni nie może być używana w piekarniku, przekładamy piersi do naczynia żaroodpornego (najlepiej nagrzewanego razem z piekarnikiem), skórką do góry. Piec przez 8 minut. Wyjąć piersi na talerz i odczekać 5 minut przed pokrojeniem.
W tym czasie na dobrze rozgrzanej patelni i na tłuszczu wytopionym ze skórki kaczki podsmażyć ziemniaczki. Gdy mięso odpocznie pokroić je na cienkie i ukośne plasterki.
PROPOZYCJA PODANIA

SOS ŻURAWINOWY Z ANANASEM I CYNAMONEM.
Ugotowane ziemniaczki, ostudzone, pokrojone na kawałki i dobrze obsmażone na tłuszczu wytopionym ze skórki kaczki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation