Kuchnia

kuchnia

Kurczak z warzywami i szpinakiem

Składniki:

600 gr piersi z kurczaka
1 duża papryka czerwona
2 średnie cebule czerwone
2 kawałki selera naciowego
ok. 2 szklanek świeżego szpinaku
2 łyżeczki oregano
1 płaska łyżeczka siekanej szałwii
Marynata:

4 łyżki oliwy lub oleju (u mnie Kujawski z dodatkiem ostrej papryki, czosnku i bazylii)
1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
1 średni ząbek czosnku
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczka czarnego pieprzu
jeśli używamy czystej oliwy: 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku, 1 łyżeczka bazylii.
Sposób przygotowania:

Kurczaka umyć, pokroić w cienkie paski.

Przygotować marynatę:

W szklanej misce połączyć wszystkie składniki marynaty, czosnek pokroić w cieniutkie plasterki. Używałam oleju z dodatkami, więc dodałam tylko czosnek słodką paprykę, sół i pieprz. Całość dokładnie wymieszać.

Do marynaty włożyć pokrojonego kurczaka i dokładnie wymieszać, ta aby każdy kawałek pokrył
się marynatą. Przykryć miskę folią spożywczą i odstawić w chłodne miejsce na min. 1 godz, można zostawić na całą noc.

Paprykę umyć, przekroić na pół, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w średniej grubości plasterki.
Cebulę obrać z łupiny, przekroić na pół i pokroić w cienkie półplasterki.
Selera naciowego pokroić w średniej grubości plasterki.
Szpinak umyć, odwirować.

Przygotować dwie duże patelnie.
Na jednej patelni usmażyć na dużym ogniu kurczaka, często mieszać. Smażyć przez ok. ok. 5 min.
Na drugiej patelni rozgrzać 2-3 łyżki oliwy lub oleju z przyprawami i na gorący tłuszcz wrzucić cebulę, paprykę i selera, doprawić oregano i szałwią. Mieszać i smażyć na dużym ogniu przez 5 min. Pod koniec smażenia posolić warzywa (ok. 1/2 łyżeczki soli).

Następnie połączyć warzywa z kurczakiem, dokładnie wymieszać i smażyć razem ok. 2-3 min
(na średnim ogniu).

Na koniec dodać szpinak, przykryć patelnię na ok. 1 min (szpinak zmięknie i zmniejszy się jego objętość), odkryć wymieszać, smażīć jeszcze 1 min.

Zdjąć z ognia i od razu podawać.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation