Kuchnia

kuchnia

Pieczeń z sarny (lub innej dziczyzny)

Składniki:
Pieczeń z sarny (lub innej dziczyzny)

1,5 kg sarniny
250 g słoniny
Marynata:
1 l octu 3-4%

1/2 szkl czerwonego wytrawnego wina
1 cebula
1 mały kieliszek ziela angielskiego i pieprzu
10 listków laurowych
3-4 goździki
kardamon
jałowiec
1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania:
Pieczeń z sarny (lub innej dziczyzny)
Podstawową czynnością przy przygotowaniu pieczeni z dziczyzny jest wykonanie marynaty czyli sosu, w którym mięso musi poleżeć minimum 24 godziny, a może 3-4 dni. Cebulę pokrajać w plasterki, wszystkie przyprawy wrzucić do octu z winem i raz zagotować. Ostudzić i zalać mięso tak, aby płyn całkowicie je pokrył. Mięso trzeba codziennie obracać. Gdy leży krótko w marynacie można tej marynaty używać do polewania mięsa przy pieczeniu. Po wyjęciu mięsa z marynaty naszpikować je słoniną (najlepiej dobrze zamrożoną), pokrajać w kawałki długości 8-10 cm i grubości 0,5/0,5 cm, nakłuwac mięso skośnie w poprzek włókien za pomocą ostrego, wąskiego noża. Wbijać energicznie aby zrobił się równy otwór, odchylać nieco na boki i po nożu wprowadzać twardy kawałek sloniny. Otwory robić co 4-5 cm. piec 1,5-3 godzin stale podlewając, najpierw marynatą, lub gdy pieczeń długo leży w marynacie - wodą, a potem wytwarzającym się sosem.

gotujmy.pl
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation