Kuchnia

mniam! fit na słodko

karpatka

Składniki:

Ciasto:

130 g oleju kokosowego
1 szklanka wody
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki mąki ryżowej
5 jaj
3/4 płaskiej łyżeczki sody
Krem:

3 torebki budyniu waniliowego bez cukru (ja użyłam Gellwe, jedna torebka miała 40 g)
950 ml mleka
100 g oleju kokosowego
6 łyżek ksylitolu
+ zmielony ksylitol do posypania

Przygotowanie:

Ciasto:

W garnku (lub Thermomix’ie) rozpuść olej kokosowy.
Gdy będzie już płynny dodaj do niego wodę i zagotuj.
Gdy zacznie bulgotać – ściągnij z gazu i ciągle mieszając stopniowo dodawaj zmieszane mąki.
Nie przejmuj się, że powstała Ci „klucha” zamiast ciasta – takie ma być.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation