Kuchnia

kulinaria

ok. 300 kwiatów mniszka

0,5 l spirytusu

0,5 kg cukru

0,5 cytryny

300 ml wody (możemy dać mniej, jeśli lubimy mocne nalewki)

Kwiaty zbieramy najlepiej rano, kiedy zniknie rosa. Należy rozłożyć je na papierze, albo ściereczce, żeby powychodziły robaczki. Następnie wkładamy do dużego słoja, zasypujemy cukrem, dodajemy plasterki cytryny, całość zalewamy spirytusem i wodąDSC_0013

i odstawiamy w ciemne miejsce. Potrząsamy co jakiś czas słojem, aby przyspieszyć rozpuszczanie się cukru.

nalewka z mniszka

Po około 4 tygodniach zamierzam przefiltrować nalewkę i niestety trzeba ją odstawić i czekać… czekać… czekać… Nalewka im dłużej stoi tym jest lepsza. Minimalny czas leżakowania to 6 miesięcy.

Obiecuję, że po degustacji podzielę się z Wami wrażeniami
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation