Kuchnia

kulinaria

Śledzie w zalewie octowej - przepisSkładniki:
1,2kg świeżych tuszek śledziowych

650ml wody

300ml octu

1 duża cebula

1 marchewka

4 czubate łyżki cukru

2 płaskie łyżki soli

po łyżeczce ziaren gorczycy i ziaren pieprzu

po 5 liści laurowych i ziela angielskiego

Przygotowanie:
1
2
Świeże śledzie, wypatroszone, bez głów i kręgosłupów, myjemy dokładnie i osuszamy.

3
4
Wodę zagotowujemy z cebulą, marchewką, cukrem, solą, ziarnami gorczycy i pieprzu, oraz liśćmi laurowymi i zielem. Gotujemy całość kilka minut, a kiedy lekko przestygnie, dolewamy ocet.

5
6
W dużym słoiku układamy dość ciasno śledzie, naprzemiennie z cebulą i marchewką. Zalewamy wszystko przygotowaną wcześniej zalewą. Zakręcamy słoik i odstawiamy do lodówki.

7
8
Tak przygotowane śledzie będą idealne do jedzenia po 3 dniach, ale warto potrzymać je dłużej.

9
W lodówce zamarynowane śledzie mogą postać około 2-3 tygodni.

10
Tagi: BOŻE NARODZENIE, DOMOWY, IMPREZOWE, PRZEKĄSKI, RYBY
Podobne Przepisy:
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation