Kuchnia

kulinaria

Sałatka z jajkiem i fetą | Kwestia Smaku

SKŁADNIKI - 2 PORCJE
2 jajka
100 g sera typu feta
1/4 sałaty lodowej
garść roszponki
4 rzodkiewki
1/4 ogórka szklarniowego
1 zielona papryczka chili (nie jest ostra)
rzeżucha lub kiełki brokuła (opcjonalnie)
szczypiorek
sól i pieprz
SOS:
2 łyżki musztardy miodowej
2 łyżki majonezu
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka miodu lub syropu z agawy
2 łyżki oliwy extra vergine
1 łyżka sera typu feta

PRZYGOTOWANIE
Jajka ugotować: włożyć do ciepłej wody, zagotować i od tego momentu liczyć 5 minut. Odcedzić, przelać zimną wodą i obrać ze skorupek.
Sałatę i roszponkę opłukać i osuszyć, włożyć do salaterki. Dodać pokrojone na plasterki rzodkiewki i obranego ogórka oraz cienko pokrojoną papryczkę. Doprawić solą i pieprzem (jeśli sałatka ma postać na stole, wówczas można nie doprawiać), delikatnie przemieszać.
Dodać pokrojone jajka (na grube plasterki lub na połówki), pokrojoną w kosteczki fetę, posypać szczypiorkiem i rzeżuchą. Polać sosem: w miseczce wymieszać wszystkie składniki sosu (aby feta dobrze rozprowadziła się w sosie i nie było grudek, można najpierw rozetrzeć ją łyżką z miodem, później z resztą składników).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation