Kuchnia

Zdrowe i pyszne

zielone kotleciki
SKŁADNIKI:

Na kotleciki:
– 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
– 1 szklanka pestek słonecznika zmielonych na mąkę
– 1 słoik suszonych pomidorów w oleju ok. 300 g
– 4 średnie liście jarmużu
– 1 pęczek natki pietruszki
– 20 listków bazylii
– 2 łyżeczki chlorelli (użyłem TEJ)
– 1 łyżeczka tymianku
– 1 łyżka oregano
– 1 łyżeczka mielonej kolendry
– ½ łyżeczki łagodnego curry w proszku
– sól i pieprz do smaku
– ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
– ½ łyżeczki mielonych ziaren gorczycy

Na sos:
– 1 szklanka niesłodzonego mleka sojowego
– 1 szklanka oleju rzepakowego, słonecznikowego lub z pestek winogron
– 2 łyżeczki musztardy
– 2 łyżki octu jabłkowego lub winnego
– 1 płaska łyżeczka czarnej soli kala namak
– 1 spore miękkie awokado
– 20 listków bazylii
– 2 łyżeczki chlorelli (użyłem TEJ)

WYKONANIE:

Kotleciki:
– pomidory odcedzić z oleju
– jarmuż zanurzyć we wrzątku na około 10 sekund. Wyjąć, włożyć do zimnej wody a następnie oderwać listki od łodyżek (łodyżki wyrzucić)
– pomidory zmiksować na gładko z jarmużem, bazylią i pęczkiem natki. Przenieść do miski. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem
– formować małe kotleciki. Układać na papierze do pieczenia
– piec 15 minut w 180°C. Odczekać chwile po upieczeniu aż lekko stwardnieją

Sos:
– sos zrobić w blenderze kielichowym lub ręcznym
– wlać mleko, olej, musztardę, ocet, i sól. Miksować około 2 minut na wysokich obrotach. Dodać chlorellę, awokado i bazylię i ponownie zmiksować około minuty
– przechowywać w lodówce do 5 dni
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation