Kuchnia

kuchnia

Buraki pieczone z kaszą i fetą
Składniki na 4-5 porcji:

2 buraki

1 marchewka

1 czerwona cebula

1 czerwona papryka

1 zielona papryka

1 żółta papryka

300 g pomidorów krojonych z czosnkiem

3 ząbki czosnku

100 g sera typu Feta półtłustego

1 szklanka kaszy jaglanej

500 ml wody

2 gałązki rozmarynu

5 łyżek oliwy z oliwek

natka pietruszki

Przygotowanie:

1. Piekarnik nastawić na temperaturę 180 º C z funkcją grzania góra-dół.

2. Blaszkę wysmarować 1 łyżką oliwy i wyłożyć na nią buraki, papryki, obraną marchewkę przekrojoną w pół, cebulę obraną i pokrojoną w ćwiartki oraz rozmaryn. Całość skropić łyżka oliwy i włożyć do piekarnika na 1 godzinę.

3. Wyjąć z piekarnika i odstawić na 10 minut aby warzywa przestygły. W tym czasie ugotować kasze jaglaną.

Najpierw należy zagotować 500 ml wody ze szczyptą soli i łyżką oliwy. Kaszę solidnie przepłukać na sicie i wrzucić do garnka z zagotowaną wodą wraz z 1 ząbkiem czosnku. Przykryć pokrywką i zmniejszyć ogień. Gotować 10-15 minut aż kasza wchłonie wodę.

4. Warzywa obrać ze skórki i pokroić: buraki i marchewkę w kostkę, papryki w paseczki.

5. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą wyłożyć na nie kasze jaglaną na nią wyłożyć pomidory krojone z czosnkiem oprószyć solą i pieprzem.

6. Przygotowane upieczone warzywa wyłożyć na pomidory. Następnie dodać czosnek pokrojony w cienkie talarki oraz ser typu Feta pokrojony w kostkę. Całość ponownie skropić oliwą, oprószyć solą i włożyć do nagrzanego do 180ºC piekarnika na 20 minut. Przed podaniem obficie posypać pietruszką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation