Kuchnia

kuchnia

Składniki

400 g mąki wrocławskiej,
500 ml mleka,
2 niewielkie jajka,
2 żółtka,
sól do smaku ok. 2 płaskie łyżeczki,
ok. 500 g odciśniętej kapusty kiszonej,
1 łyżeczka mielonego pieprzu czarnego,
2 płaskie łyżeczki kminku mielonego,
1 płaska łyżeczka suszonego cząbru.

Ponadto:

olej rzepakowy do smażenia,
śmietana 18 proc. lub jogurt naturalny.

Przepis

Jajka, żółtka, mąkę i mleko miksujemy do uzyskania gładkiego ciasta (gęstsze niż na naleśniki). Ciasto odstawiamy na ok. 15 min, żeby uwolnić gluten. Ciasto zgęstnieje, w razie potrzeby dolewamy niewielką ilość mleka. Ciasto nabrane łyżką powinno powoli z niej spływać.
Odciśniętą kapustę drobno kroimy lub bardzo krótko sikamy za pomocą miksera. Do ciasta dodajemy kapustę, kminek, pieprz, cząber i całość mieszamy. Doprawiamy solą do smaku. Dajemy jej na samym końcu, ponieważ jej ilość zależy od smaku kapusty. Ciasto nabieramy dużą łyżką (wielkości placków ziemniaczanych), smażymy na oleju na złoty kolor. Upieczone fuczki przekładamy na ręcznik papierowy, do odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Fuczki najlepiej smakują na gorąco z dodatkiem śmietany lub jogurtu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation