Kuchnia

kuchnia

Grecka musaka
Składniki
80 dag mielonego mięsa (jagnięcina, wołowina lub cielęcina),
2 bakłażany,
40 dag ugotowanych ziemniaków,
2 szklanki przecieru pomidorowego,
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
cebula,
ząbek czosnku,
oregano,
½ szklanki czerwonego wina,
2 szklanki mleka,
2 łyżki masła,
¼ szklanki mąki pszennej,
szczypta gałki muszkatołowej,
sól i biały pieprz do smaku.
Przepis
Bakłażany pokrój w plastry, posyp je solą, by pozbyć się specyficznej goryczki. Odstaw na je na chwilę, a potem odsącz na ręczniku papierowym. Posiekaj czosnek i cebulę, przysmaż je na oliwie, dodaj mięso, a po kilku minutach wino, koncentrat, przecier, sól, pieprz, oregano. Plastry bakłażana grilluj na patelni lub podpiecz w piekarniku. Mięso duś na małym ogniu przez ok. 30 minut. W garnku na małym ogniu rozpuść masło, a następnie wsyp mąkę i stale mieszając, podgrzewaj, aż uzyskasz bardzo bladą zasmażkę. Zdejmij garnuszek z ognia i cienkim strumieniem (nie zapominaj o ciągłym mieszaniu) wlej zimne mleko. Postaw rondelek na małym ogniu i podgrzewaj jego zawartość przez 10 minut, ciągle mieszając. Pamiętaj, by nie doprowadzić sosu do wrzenia. Na koniec dopraw go gałką muszkatołową, solą i białym pieprzem. W żaroodpornym naczyniu układaj naprzemiennie bakłażana, ziemniaki, sos mięsny i beszamel. Zapiekankę zakończ beszamelem. Zapiekaj przez 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation