Kuchnia

kuchnia

FIT placuszki z selera – spalające tłuszcz
Składniki na 4 placuszki dla 1 osoby
1 jajko
4 łyżki (40 g) płatków owsianych górskich
¼ (100 g) korzenia selera
½ (125 ml) szklanki wody
2 łyżki pietruszki
2 łyżki szczypiorku
sól i pieprz

Przygotowanie:

1. Płatki owsiane górskie zalać gorącą wodą i odstawić na 20 minut.
2. Seler obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wmieszać go z jajkiem, przyprawami i namoczonymi płatkami owsianymi oraz drobno posiekaną pietruszką oraz szczypiorkiem. Całość doprawić solą i pieprzem.
3. Placuszki smażyć na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu.*

*Najlepiej wyciąć z papieru do pieczenia kwadraty, ułożyć je na rozgrzanej patelni. Na nie wykładać po łyżce masy selerowej i smażyć po 2-3 minut z każdej strony. Przed obróceniem na drugą stronę przyłożyć kwadrat papieru i dopiero wtedy odwrócić. Taka metoda gwarantuje, że placki nie będą przywierać do patelni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation