Kuchnia

kuchnia

ZAPIEKANKA Z KASZY JAGLANEJ I GRZYBÓW


DRUKUJ
PREP TIME
30 min
COOK TIME
30 min
TOTAL TIME
1 godzina

Jesienna zapiekana z kaszą jaglaną i leśnymi grzybami z dodatkiem szałwi
Author: Cooking for Emily
Serves: 5
INGREDIENTS
1 łyżka oliwy
1 łyżka masła
1 cebula
2 ząbki czosnku
500-700 g grzybów leśnych
1 szklanka kaszy jaglanej suchej
1 litr wywaru warzywnego
6 listków szałwii
starta skórka z połowy cytryny
sól (1/2 łyżeczki), pieprz (1/4 łyzeczki)
4 jajka
garść posiekanej natki pietruszki
INSTRUCTIONS
Cebulę i czosnek posiekać, grzyby oczyścić i pokroić w plasterki.
Na patelni rozgrzać masło i oliwę, dodać cebulę, chwilkę podsmażyć aż się zeszkli, dodać czosnek i grzyby - smażyć ok 10 minut mieszając.
Garnek o grubym dnie postawić na mały ogień- jak się rozgrzeje wrzucić suchą kaszę i prażyć mieszając aż zacznie wydobywać orzechowy zapach - zalać rosołkiem.
Do kaszy dodać usmażone grzyby i gotować mieszając ok 10 minut aż część płynu się wchłonie.
Kaszę zestawić z ognia i odstawić do przestygnięcia - na ok 15 minut, mieszając od czasu do czasu.
Jajka rozbełtać z solą i pieprzem.
Do przestygniętej kaszy dodać jajka, posiekaną natkę i szałwię oraz skórkę z cytryny - wymieszać.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni
Formę ze zdejmowany brzegiem wyłożyć papierem do pieczenia ( można użyć formy na tartę, należy ją wysmarować masłem). Wyłożyć kaszę,
Piec 30 minut.
Przed pokrojeniem lekko przestudzić.
Można podać z sosem pomidorowym. Pasuje też surówka z marchewki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation