Kuchnia

kuchnia-ryby

Ryba mielona w galarecie |Do przesmacznej rybki potrzebujemy:

0,8 - 1 kg świeżej ryby (+200 g. jeśli to ryba mrożona; rodzaj - kwestia gustu; byleby nie łosoś;) - 2 kajzerki - 2 spore cebule - 2 jajka na twardo - 1 jajko surowe - łyżka masła - chrzan - sól i pieprz - chrzan śmietankowy

Bułkę namoczyć w mleku lub wodzie, odcisnąć. W maszynce zmielić rybę, bułkę, cebulę i jajka na twardo. Do masy dodać jajko surowe, masło, ze dwie łyżeczki chrzanu, sól i pieprz.
Rybkę można gotować na dwa sposoby: albo zrobić małe pulpety i gotować bezpośrednio w wywarze z jarzyn (lub na rosołku z kostki), albo zawinąć gruby wałek w ściereczkę lub folię aluminiową i gotować w wywarze. Pulpety gotujemy około 20 minut a wałek jakieś 30m minut. Moim zdaniem smaczniejszy jest balasek gotowany w folii, bo nie ucieka smak do garnka.


Pulpety można jeść przestudzone po ugotowaniu z sosem tatarskim, ale można je też zrobić w galarecie.

Do galarety potrzebujemy: na 1 l wywaru (ostudzonego) 6 łyżeczek żelatyny - namoczyć, wymieszać i podgrzać, żeby się roazpuściła. Jeśli chcecie otrzymać czystą, sklarowaną galaretę to do jeszcze zimnego wywaru z żelatyną trzeba roztrzepać białko i powoli podgrzewać. Z białkiem wypłyną wszystkie śmiecie. Gotową, ciepłą galaretą zalewamy pulpety ułożone w naczyniu albo "balasek" pokrojony w plastry. Po przestudzeniu podajemy np. z chrzanem śmietankowym albo sosem tatarskim. PYCHA!!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation