Kuchnia

kuchnia-ryby

ryba po japońsku

SKŁADNIKI:
1 kg filetów lub kostek ryby - morszczuka, mintaja, dorsza lub okonia (tutaj - kostki mintaja Frosta)
olej do smażenia
ciasto:
szklanka mąki
1/2 - 3/4 szkl. wody
1 duże jajko
sól do smaku
warzywa:
2 cebule
słoik konserwowych ogórków (0,5-0,8 l)
słoik konserwowej papryki czerwonej lub/i żółtej (0,5-0,8 l)
zalewa:
2 szklanki wody
0,5 szklanki oleju
mały przecier pomidorowy
4 łyżki ketchupu
2 łyżki cukru
3-4 łyżki octu
sól do smaku


PRZYGOTOWANIE:
1. Składniki na ciasto wymieszać. Powinno być trochę gęstsze niż ciasto na naleśniki.
2. Oprószyć osuszone filety solą i pieprzem. Obtoczyć w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju na złocisty kolor. Po zdjęciu z patelni osączyć z nadmiaru tłuszczu.
3. Warzywa pokroić w paseczki lub drobną kostkę.
4. Wodę na zalewę zagotować, dodać wszystkie składniki i gotować ok. 3 min.
5. Na dnie naczynia umieścić usmażone ryby, przykryć warzywami i zalać gorącą zalewą. Wystudzić i wstawić do lodówki. Wszystko "przegryzie się" w ciągu kilku godzin.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation