Kuchnia

kuchnia-ryby

Ryba w cieście piwnym
Składniki:

dwa duże filety z białej ryby
3/4 szklanki mąki
pół szklanki piwa
1 jajko
szczypta proszku do pieczenia (na czubku łyżeczki)
sól
świeżo zmielony pieprz


Wykonanie:

Filety pokroić w niewielkie kawałki, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Mąkę, piwo, proszek do pieczenia i jajko wymieszać razem, tak aby nie było grudek. Ciasto powinno być nieco gęstsze niż ciasto na naleśniki (ciasto nie spływa z fileta).

Kawałki fileta maczać w cieście z obu stron i kłaść na rozgrzany olej (nie daję go dużo, wystarczy na dnie). Piec w zależności od grubości fileta, około 5 minut na jednej stronie. Usmażone filety odkładać na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Podawać z frytkami lub opiekanymi ziemniaczkami.



Uwagi:

Frytki przygotowujemy zawsze w piekarniku. Nigdy nie smażę ich w oleju. Takie bardziej nam smakują i są zdecydowanie lżejsze.
Kupne mrożone ziemniaczki można również przygotować w piekarniku, a także na patelni na niewielkiej ilości oleju.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation