Kuchnia

Przepisy

Z orzechami i śliwkami

Co kupić?

3 szklanki mąki pszennej
pół szklanki otrębów
1/3 szklanki oliwy
paczka drożdży instant [na pół kilograma mąki albo jak nie ma to 5 dag zwykłych drożdży
dwie łyżki miodu
dwie szklanki ciepłej wody
garść łuskanych orzechów włoskich
garść suszonych śliwek
łyżeczka kminku
mała łyżeczka soli
Przygotowanie:

Jeżeli nie macie drożdży instant, to przygotujcie zwykłe według instrukcji na opakowaniu. Mąkę, otręby, miód, oliwę, drożdże oraz ciepłą wodę mieszamy kilka minut do uzyskania elastycznego ciasta. Następnie dodaj śliwki oraz orzechy. Wyłóż do formy posmarowanej oliwą i wykonaj głębokie nacięcie na środku. Na wierzch posyp jeszcze kilka orzechów. Piecz chleb przez 20 minut w 200 stopniach, następnie zmniejsz temperaturę do 170 stopni i wyjmij po kolejnych 20 minutach. Możesz najpierw uchylić lekko drzwiczki piekarnika i dać powoli ostygnąć chlebowi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation