Kuchnia

Przepisy

Brownie z popcornem i karmelem

Brownie z popcornem i karmelembrownie z popcornem!

Ciasto:

-160 g masła
-200 g gorzkiej czekolady
-3 całe jajka
-2 żółtka
-100 g cukru trzcinowego
-2 łyżki mąki
-1 łyżka kakao
-szczypta soli
-2 łyżeczki cukru waniliowego albo ekstraktu


Karmel:

-1 szklanka cukru
-2 łyżki ciepłego mleka
Dodatkowo:

-sól grubo ziarnista
-popcorn ( bez dodatku soli, masła i innych ulepszaczy. Tradycyjny! )
-patelnia z jasnym dnem
Nad garnkiem z gotującą się na małym ogniu wodą rozpuścić w misce masło z pokruszoną czekoladą, dokładnie rozmieszać.
Jaja i żółtka ubić mikserem, stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy. Ubijać do momentu, aż masa zrobi się gęsta a pod palcami nie będzie czuć kryształków cukru. Do masy jajecznej (po ściance naczynia) lejemy przestudzoną czekoladę i jeszcze chwile miksujemy. Do miski wsypujemy mąkę, kakao i sól wszystko bardzo powoli i delikatnie mieszamy. Wylewamy na blachę 22×26 cm. Pieczemy 25-30 minut w 180*C.
Na patelnię wsypujemy cukier i ustawiamy na średnim ogniu. Gdy zacznie się rozpuszczać, zaczynamy delikatnie mieszać, aż cały cukier zamieni się w płyn, a kolor z miodowego zmieni się na brązowy. PROSZĘ UWAŻAĆ I NIE POPARZYĆ RĄK! Zdejmujemy patelnię z ognia i dolewamy dwie łyżki ciepłego mleka, dokładnie mieszamy.
Popcorn przyrządzamy według przepisu na opakowaniu.
Brownie wyjmujemy z formy, polewamy 1/2 częścią karmelu, układamy popcorn, który polewamy drugą częścią karmelu, posypujemy solą.

– Zamiast karmelu możemy wykorzystać masę krówkową z puszki. Wstawiamy puszkę do naczynia z gorącą wodą, wlewamy dwie łyżki mleka, mieszamy do połączenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation