Kuchnia

Przepisy

Z czarnuszką

Co kupić?

300 ml letniej wody
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
25 g świeżych drożdży
1/2 kg mąki pszennej
1 jajko
1 łyżka czarnuszki
Przygotowanie:

W misce wymieszaj drożdże, wodę, olej, sól i cukier. Stopniowo dosypuj mąkę i mieszaj łyżką. Kiedy ciasto nie będzie już możliwe do mieszania, to przełóż je na blat i wyrabiaj już rękoma. Gotowe ciasto nie będzie się kleiło do rąk i uzyska gładką formę. Przełóż ciasto do okrągłej foremki wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Delikatnie spłaszcz ciasto od góry. Odstaw na 20 minut po czym posmaruj chlebek roztrzepanym jajkiem i posyp czarnuszką. Piecz przez 20 minut w 220 stopniach.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation