Kuchnia

sałatki

Sałatka leśna polana
SKŁADNIKI
-duży słoik pieczarek marynowanych
-3 duże marchewki
-300 g piersi z kurczaka
-sól, pieprz, słodka i ostra papryka
-3 ogórki konserwowe
-3 jajka
-100 g sera żółtego
-3 duże ziemniaki
-pęczek szczypiorku
-majonez
PRZYGOTOWANIE
Marchewkę, ziemniaki myjemy i gotujemy. Studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Jajka gotujemy na twardo. Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Smażmy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju, studzimy. Jajka i ogórki kroimy w kostkę. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Szczypiorek drobno siekamy.

Tortownicę o średnicy około 22 cm, wykładamy folią spożywczą (spód i boki). Na dnie układamy pieczarki (główkami do dołu), posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Następnie na pieczarkach układamy marchewkę, którą smarujemy cienką warstwą majonezu, delikatnie ugniatamy. Posypujemy solą i pieprzem. Następnie wykładamy pierś z kurczaka oraz ogórki. Ponownie smarujemy cienką warstwę majonezu, posypujemy solą i pieprzem. Następnie wykładamy posiekane jajka i ser żółty. Smarujemy cienką warstwę majonezu, delikatnie ugniatamy warstwy. Na koniec wykładamy ziemniaki, posypujemy je solą i pieprzem oraz smarujemy cienką warstwą majonezu.

Formę przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Następnego dnia formę wyjmujemy z lodówki, sałatkę odwracamy do góry dnem na duży płaski talerz. Delikatnie zdejmujemy obręcz, uważając aby nie naruszyć warstw sałatki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation