Kuchnia

sałatki

Doskonała sałatka z tuńczykiem

Składniki:
pół woreczka białego ryżu
2 puszki tuńczyka w oleju
korniszony, ok. 200 g
pieczarki marynowane, ok. 150 g
5 jajek na twardo
3-4 łyżki majonezu
1 łyżka śmietany 12%
sól i pieprz

Sposób przygotowania:
1. Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu. Tuńczyka odsączyć z oleju i rozdrobnić widelcem. Korniszony pokroić w plasterki. Pieczarki odsączyć z zalewy, pokroić w plasterki. Białka jajek pokroić w kostkę, a żółtka zetrzeć drobno na tarce.
2. Przygotować sos: majonez połączyć ze śmietaną, doprawić pieprzem i odrobiną soli. Wymieszać.
3. W przezroczystej salaterce układać od dołu kolejne warstwy: ryż, tuńczyk, korniszony (zostawić trochę do dekoracji wierzchu), pieczarki, białka, żółtka (po środku) i pozostałe plasterki ogórków (wokół żółtek). Każdą warstwę polewać sosem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation