Kuchnia

Mięso, sałatki i nie tylko

Boczek rolowany


boczek surowy w miare cienki, 1,5-2 kg.
czosnek, cała główka
papryka słodka w proszku
oregano
majeranek
cebula, 4 szt.
pieprz
sól

> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Przygotowanie

Boczek dobrze umyć, osuszyć i natrzeć dużą ilością przypraw z obu stron. Cebulę pokroić w plastry i obłożyć gęsto boczek.. Przykryć folią aluminiową i wstawić w chłodne miejsce na całą noc. Na drugi dzień zdjąć z boczku cebulę i zwinąć w rulon dość ściśle. Bawełnianą nicią najlepiej szpagatem związać boczek i wsunąć do rękawa do pieczenia.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200st.C /termoobieg/ i piec pół godziny. Następnie zmniejszyć temperaturę do 190 stopni. Piec dalej jeszcze ok.1 godziny. Pod koniec pieczenia rozciąć folię, w której jest boczek, aby ładnie się zarumienił. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. SMACZNEGO!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation