Kuchnia

Spiralizer

Krem buraczany z chrustem ziemniaczanym (natemat.pl)

Chrust
1 spory ziemniak starty w spirale
1 łyżeczka zaataru (mieszanka z tymiankiem, sezamem i sumakiem)

Ziemniaczane spaghetti rozłóż na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Posyp solą oraz przyprawami. Zapiekaj około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjmij blachę z piekarnika i pozwól ostygnąć. Z ziemniaczanych spirali utworzy się sztywny chrust, który położysz na miseczkach z kremem buraczanym.

Krem buraczany:

2 cebule pokrojone w grubą kostkę
5 dużych buraków pokrojonych w grubą kostkę
2L bulionu lub wody
łyżeczka kuminu
1/2 łyżeczki chili
2 liście laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
2 łyżki oleju do smażenia (najlepiej rzepakowego)

Rozgrzej olej w garnku z grubym dnem. Wsyp kumin, chili, liście laurowe i ziele angielskie i smaż przez około minutę. Dodaj cebulę i zmniejsz ogień. Pozwól cebuli lekko skarmelizować się. Dodaj buraki i mieszając smaż przez 10-15 minut. Zalej bulionem lub wodą i gotuj do miękkości. Zblenduj na gładki krem. Podawaj z koperkiem i ziemniaczanym chrustem opartym o brzeg miseczki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation