Kuchnia

Spiralizer

Spaghetti z cukinii z jarmużem, pomidorem i krewetkami | Kwestia Smaku

SKŁADNIKI

2 PORCJE
10 krewetek Black Tiger
2 małe cukinie
1 ząbek czosnku
kawałeczek papryczki chili
2 liście jarmużu
1 pomidor
1/2 cebuli, pokrojonej w kosteczkę
opcjonalnie: 4 łyżki białego wina lub martini
ORAZ:
masło
oliwa
sól, pieprz

Mrożone krewetki rozmrozić. Cukinię przyciąć na końcach, obieraczką do julienne wyciąć spaghetti (omijać środkową część cukinii z nasionami). Oczyszczone krewetki osuszyć, doprawić solą, pieprzem, łyżeczką oliwy, startym czosnkiem i posiekaną chili.
Jarmuż umyć, oderwać liście od twardej części pośrodku. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, przekroić, usunąć szypułki oraz nasiona z komór. Miąższ pokroić w kosteczkę.
Na patelni roztopić łyżkę masła z 1 łyżką oliwy, włożyć cebulkę i zeszklić ją, dodać krewetki i obsmażyć po minucie z każdej strony.
Przesunąć je na bok patelni a w wolne miejsce włożyć posiekane liście jarmużu. Dodać trochę więcej masła lub oliwy w razie potrzeby. Smażyć przez 2 minuty co chwilę mieszając, wymieszać z krewetkami i razem podgrzewać jeszcze przez kolejne 2 minuty.
Wlać wino lub martini i dusić przez pół minuty. Dodać pokrojone w kosteczkę pomidory i gotować przez minutę na większym ogniu, doprawić solą i pieprzem.
Włożyć makaron z cukinii, wymieszać i chwilę razem podgrzewać.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation