Kuchnia

Spiralizer

Makaron z batata - erVegan

Składniki na 2 porcje:
2 – 3 garści makaronu z batata powstałego dzięki spirali lub obieraczce julienne
½ szklanki nerkowców, namoczonych przez 2 – 3 godziny we wrzątku lub na noc w wodzie
2 łyżki soku z cytryny
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1 – 2 szklanki poszarpanych liści jarmużu
1 łyżka płatków drożdżowych
1 łyżka oleju do smażenia
sól, pieprz
1. Za pomocą spirali lub obieraczki julienne przygotuj makaron z batata, wcześniej go obierz i pokrój na mniejsze części. Gotowy przełóż do miski.
2. Namoczone nerkowce przełóż do małego, wąskiego naczynia i zblenduj ręcznym blenderam z sokiem z cytryny, odrobiną soli i niewielką ilością wody – aż do uzyskania odpowiedniej, kremowej konsystencji.
3. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodaj jarmuż i poczekaj, aż zmniejszy swoją objętość i zmieni kolor na jaśniejszy. Kolejno dodaj na patelnię makaron z batata i podmaż go, aż odrobinę zmięknie i nabierze koloru. Jeśli jednak chcesz, aby makaron zachował swój pierwotny kształt – dorzuć go dosłownie na chwilę! Długość duszenia makaronu zależy rownież od jego grubości, więc jeśli Twój makaron powstał z małej obieraczki julienne, dorzuć go na samym końcu i smaż zaledwie minutę.
4. Następnie dodawaj po kilka łyżek sosu i ew. wody wraz z upływem czasu. Całość duś przez krótką chwilę, a na koniec dopraw szczyptą świeżo mielonego pieprzu. Gotowe.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation