Kuchnia

Słodkości

Owoce lata pod kruszonką - przepis ze Strefa Wypieków


Składniki:
400 g drobnych letnich owoców - truskawek, wiśni, porzeczek, malin, agrestu lub jagód
40 g masła
40 g cukru
60 g mąki pszennej
1 łyżeczka imbiru

Przygotowanie:
Owoce opłukać, wysuszyć, usunąć szypułki i inne niejadalne części. W kokilkach, lub jednym dużym naczyniu ułożyć owoce.
Przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki kruszonki wymieszać i wyrobić między palcami do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Wysypać ją na owoce.
Piec przez ok. 15 - 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
Najlepiej zjeść jeszcze ciepłe, ale po wyjęciu ich z piekarnika należy odczekać, żeby się nie poparzyć.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation