Kuchnia

Słodkości

Kruche ciasto z rabarbarem i bezą - PRZEPIS - Mała Cukierenka

Kruche ciasto z rabarbarem i bezą
Składniki:
Ciasto:
200g schłodzonego masła
380g mąki pszennej (użyłam tortowej)
4 łyżki cukru pudru
4 żółtka
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego 16g
Nadzienie:
3 łyżki bułki tartej
1kg rabarbaru pokrojonego na kawałeczki (ja dla koloru dodałam jeszcze dwie duże truskawki)
1 szklanka cukru
skórka starta z 1/2 cytryny
40g mąki ziemniaczanej
1/3 szklanki wody
Beza:
5 białek
300g cukru
cynamon do posypania

1. Pokrojony rabarbar zasypać 3/4 cukru, wymieszać i odstawić na 2 godziny.
Ciasto:
2. Do miski wsypać mąkę, dodać cukier puder, cukier wanilinowy, wymieszać. Schłodzone masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami do miski z mąką, podsypując mąką (patrz FILM). Dodać żółtka i szybko rękoma zagnieść ciasto.
3. Ciasto podzielić na dwie części jedną troszkę większą od drugiej i obie części zawinąć w folię spożywczą. Mniejszą część ciasta wstawić do zamrażalnika, a drugą na około 40 minut do lodówki.
4. Ciasto z lodówki krótko zagnieść i podsypując mąką rozwałkować na okrąg o średnicy około 28cm. Tortownicę o średnicy 25cm wyłożyć papierem do pieczenia i rozwałkowane ciasto przełożyć do blaszki robiąc brzeg (patrz FILM). Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200C na funkcji góra – dół przez około 20-25 minut, aż ładnie się przyrumieni. Piekłam na środkowej półce piekarnika.
Nadzienie:
5. Rabarbar osączyć i przełożyć do garnka, dodać 1/4 szklanki cukru, dodać pokrojone truskawki (niekoniecznie) i gotować na małym ogniu, aż rabarbar zmięknie.
6. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z 1/3 szklanki wody i dodać ją do rabarbaru, ugotować dość gęsty budyń. Zdjąć z ognia, dodać skórkę z cytryny, wymieszać i odstawić do przestygnięcia na około 20-25 minut.
7. Podpieczony spód w blaszce posypać równomiernie bułką tartą i na wierzch wyłożyć masę rabarbarową, wyrównać.
8. Ciasto z zamrażalnika zetrzeć na tarce z grubymi oczkami i posypać nim wierzch ciasta w blaszce.
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200C na funkcji góra – dół przez około 20 minut, aż ładnie się przyrumieni. Piekłam na środkowej półce piekarnika.
Beza:
9. Białka ubić na sztywną pianę i po łyżce dodawać cukier. Jak dodamy cały cukier proszę ubijać jeszcze mikserem przez około 5 minut.
Bezę wyłożyć na ciasto w blaszce formując kopczyk (patrz FILM), posypać cynamonem i wstawić do piekarnika. Bezę suszyć w 110C na funkcji termoobieg przez około 2 godziny.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Dobrze ostygnięte kruche ciasto z rabarbarem i bezą ostrożnie wyjąć z blaszki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation