Kuchnia

Słodkości

Rolada z bananami i czekoladą

Składniki:
Ciasto:
5 jaj
100g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego (15g)
80g mąki pszennej (użyłam tortowej)
15g kakao
Krem i nadzienie:
700g śmietanki kremówki 36%
2 opakowania fixu do śmietany
2 łyżki cukru pudru
100ml soku bananowego lub likieru bananowego (możemy też użyć kokosowego)
100g startej czekolady (użyłam gorzkiej o zawartości kakao 60%)
2-3 dojrzałe banany
sok z około 1/2 cytryny
Dodatkowo:
50g czekolady gorzkiej lub mlecznej
posypka czekoladowa (czekolada w płatkach)
1 banan + trochę soku z cytryny
cieniutkie paluszki czekoladowe około 120g
cukier puder do posypania

Ciasto:
1. Mąkę wymieszać z kakao.

2. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym (ucierać przez około 5 minut mikserem ustawionym na najwyższe obroty).

3. Na jajeczną masę przesiać mąkę wymieszaną z kakao i delikatnie, ale dokładnie wymieszać.

4. Masę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (blachę można posmarować trochę masłem, aby papier lepiej się trzymał) o wymiarach 35x42cm. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół (na funkcji termoobieg w 160oC) przez około 12-15 minut. Piekłam na drugim od dołu poziomie piekarnika.

5. Rozłożyć czystą ściereczkę i równomiernie posypać ją trochę cukrem pudrem. Ciasto po wyjęciu z piekarnika od razu przełożyć na ściereczkę, odwracając blachę do góry dnem (lub ciasto nakryć ściereczką, następnie na ściereczkę położyć deskę i dopiero odwrócić do góry dnem). Zdjąć z wierzchu blachę, papier opędzlować zimną wodą, poczekać krótką chwilę i ostrożnie zdjąć papier.

6. Ciepłe ciasto zwinąć razem ze ściereczką w luźny rulon i odstawić do przestygnięcia na około 1-2 godziny.

rolada z bananami i czekolada

Krem i nadzienie:
7. Śmietankę kremówką ubić na sztywno z cukrem pudrem i fixami. Podzielić ją na pół i do jednej części dodać czekoladę, a do drugiej sok bananowy, dokładnie wymieszać.

8. Banany obrać, odciąć końcówki i skropić sokiem z cytryny.

9. Ciasto rozwinąć i posmarować je śmietanką z czekoladą. Na wierzchu poukładać banany jeden za drugim tak, żeby stykały się końcami i ciasto zwinąć w rulon.

10. Wierzch rolady posmarować śmietanką z sokiem, zostawiając trochę śmietany na rozetki, którymi ozdobimy wierzch ciasta.

11. Z odłożonej śmietany na wierzchu rolady zrobić ozdobne rozetki. Boki rolady przy spodzie posypać posypką czekoladową. Roztopić 50g czekolady na parze. Przełożyć ją do plastikowego woreczka i odciąć końcówkę, ozdobić roztopioną czekoladą wierzch ciasta robiąc esy-floresy.

12. Banana obrać, pokroić na plasterki i skropić sokiem z cytryny. Ozdobić nim wierzch ciasta razem z czekoladowymi paluszkami. Roladę można podawać od razu lub schłodzić w lodówce.

Udanych wypieków:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation