Kuchnia

Słodkości

Mus czekoladowy
Składniki na 2 spore lub 4 mniejsze porcje:
-150 g gorzkiej czekolady
-150 ml kremówki
-3 jajka
-2 łyżeczki espresso
-2 łyżki cukru pudru
-ok. 15 truskawek
listki mięty

Połamaną czekoladę oraz kawę umieszczamy w misce i stawiamy na garnku z gotującą się na małym ogniu wodą w taki sposób, by miska nie dotykała wody. Mieszamy do chwili aż czekolada się rozpuści a następnie studzimy ją do temperatury pokojowej od czasu do czasu mieszając. Do przestudzonej czekolady dodajemy żółtka i energicznie mieszamy. Następnie do masy czekoladowej dodajemy ubite na sztywno białka z cukrem i delikatnie mieszamy do chwili połączenia się składników. Do masy z białkami dodajemy ubitą na sztywno kremówkę. Mus przekładamy do 2 dużych lub 4 mniejszych pucharków i wstawiamy do lodówki na około 3-4 godziny. Truskawki kroimy w plasterki i układamy w taki sposób, by nadać im kształt rozwijającej się róży. Dookoła "kwiatu" umieszczamy listki mięty. Deser wyjmujemy z lodówki ok. 30-40 minut przed podaniem. Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation