Kuchnia

Słodkości

WIŚNIOWY 3 BIT
SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY:
500 ml mleka
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
2 x 40 g budyń waniliowy, proszek
200 g masła, temp. pokojowa
SKŁADNIKI NA WARSTWĘ WIŚNIOWĄ:
ok. 400 g wiśni, świeżych lub mrożonych
400 ml gorącej wody
2 x galaretka wiśniowa
SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:
500 ml śmietanki kremówki 30%
3 łyżki cukru pudru
1 1/2 łyżeczki żelatyny
1/4 szklanki gorącej wody
DODATKOWO:
2 x opakowanie herbatników, maślanych
starta czekolada lub posypka czekoladowa
* 1 szklanka o pojemności 250 ml
Formę o wym. 24×24 cm lub podobną (ew. nieco większą) wykładamy papierem do pieczenia i herbatnikami.
400 ml mleka podgrzewamy razem z cukrem i wanilią. W pozostałym mleku rozpuszczamy przesiany proszek budyniowy i cały czas mieszając wlewamy do gorącego mleka. Gotujemy na niewielkim ogniu, aż do powstania gęstego budyniu. Wierzch owijamy folią i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło przez chwilę miksujemy, następnie dodajemy po łyżce budyń. Gotowy krem wykładamy na herbatniki i przykrywamy kolejną warstwą herbatników.
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Wiśnie (mrożone rozmrażamy) miksujemy blenderem na jednolitą konsystencję. Następnie dodajemy do galaretki i wkładamy do lodówki, aż zacznie tężeć. Wiśniową masę, która już jest gęsta, ale jeszcze nieco płynna wykładamy na herbatniki i przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Na czas przygotowania kremu ciasto wkładamy do lodówki.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę miksujemy na gęsty krem, następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz powoli wlewamy żelatynę. Wykładamy na herbatniki i przykrywamy folią. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Przed podaniem oprószamy startą czekoladą lub posypką czekoladową.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation