Kuchnia
Słodkości
Tarta z budyniem, bezą i porzeczkami
TARTA Z BUDYNIEM, BEZĄ I PORZECZKAMI
SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:
200 g mąki tortowej
3 łyżki cukru pudru
100 g masła, zimnego
2 żółtka, zimne
szczypta soli
SKŁADNIKI NA BUDYŃ:
500 ml mleka
2 x 40 g budyń waniliowy, proszek
1 żółtko
3 łyżki cukru
SKŁADNIKI NA BEZĘ:
3 białka, temp. pokojowa
2/3 szklanki cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
szczypta soli
DODATKOWO:
ok. 250-300 g czerwonych porzeczek
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Formę na tartę o średnicy 24 cm smarujemy lekko masłem i oprószamy bułką tartą lub kaszką manną.
Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem, dodajemy sól i kawałki zimnego masła. Szybko siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Następnie dodajemy żółtka i zagniatamy, aż powstanie jednolite ciasto. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30 min. Po tym czasie rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami folii spożywczej. Zdejmujemy folię i wkładamy w formie, przyciskając do dna i boków. Nakłuwamy całe ciasto widelcem, przykrywamy folią i ponownie wkładamy ciasto na 30 min. do lodówki.
Po tym czasie pieczemy w temp. 180 C przez około 20 min do lekkiego zarumienienia.
400 ml mleka podgrzewamy razem z cukrem. W pozostałym mleku rozpuszczamy przesiany proszek budyniowy oraz żółtko. Cały czas mieszając wlewamy mieszaninę do gorącego mleka i gotujemy, aż powstanie gęsty budyń.
Białka miksujemy razem z solą na sztywną piankę. Następnie dodajemy po łyżce cukier, aż powstanie gęsta i lśniącą masa. Na koniec dodajemy przesianą mąką ziemniaczaną i miksujemy do połączenia.
Porzeczki oprószamy mąką. Budyń wykładamy na podpieczony spód, obsypujemy porzeczkami i wykładamy bezę. Pieczemy w temp. 160 C przez 20 min, następnie zmniejszamy do 120 C i podpiekamy jeszcze przez 40 min. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia.
MA==