Kuchnia

Słodkości

Ciasto dyniowe bez pieczenia


CIASTO DYNIOWE BEZ PIECZENIA
SKŁADNIKI NA KREM:
600 ml śmietanki kremówki
250 g serka mascarpone
1 1/2 szklanki puree z dyni
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta imbiru
szczypta gałki muszkatołowej
6-7 łyżek cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
1/4 szklanki gorącej wody
DODATKOWO:
2 opakowania herbatników kakaowych
czekolada do dekoracji
* 1 szklanka o pojemności 250 ml
Śmietankę miksujemy na sztywną masę. Dzielimy na dwie części do jednej dodajemy serek mascarpone i przesiany cukier puder (3 łyżki). Miksujemy do połączenia, aż powstanie gęsty krem. Do drugiej dodajemy puree z dyni, cynamon, gałkę, imbir oraz przesiany cukier puder (ok.3-4 łyżki lub do smaku). Delikatnie łączymy do połączenia. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Mieszając wlewamy powoli do masy.
Formę o wym. 24×24 wykładamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Układamy herbatniki, 1/3 kremu z dyni i połowę kremu śmietankowego. Ponownie herbatniki krem z dyni i śmietankowy. Na koniec herbatniki i krem z dyni oraz oprószamy płatkami czekolady. Wkładamy do lodówki na min. kilka godzin lub całą noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation