Kuchnia

Słodkości

Ciasto leniwiec w 20 minut - Obżarciuch

Ekspresowe w przygotowaniu ciasto leniwiec, znakomicie sprawdzi się kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego

Wymiary formy: 25x36 cm

Składniki:

masa krówkowa:
400 ml śmietanki 30%
2 łyżeczki żelatyny
1/3 szklanki wrzątku
400 g masy kajmakowej
masa śmietanowa:
600 ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
1/3 szklanki wrzątku
dodatkowo:
około 500 g podłużnych biszkoptów

Przygotowanie:

W dwóch szklankach rozpuszczamy we wrzątku po dwie łyżeczki żelatyny. W międzyczasie na spodzie formy wyłożonej papierem do pieczenia układamy warstwę biszkoptów. 400 ml śmietanki ubijamy na sztywno. Ciągle miksując dodajemy masę krówkową i wlewamy jedną zimną żelatynę. Masę wykładamy na biszkopty.
Na masie krówkowej układamy kolejną warstwę ciastek. 600 ml śmietanki ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Ciągle miksując wlewamy pozostałą zimną żelatynę i na biszkopty wykładamy masę śmietanową.
Na masie śmietanowej układamy ostatnią warstwę ciastek. Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation