DIY - zrób to sam

Gotowanie i pieczenie

Kanie marynowane - niebo na talerzu

Kanie marynowane – składniki (na ok. 30 kapeluszy kani) :

3-4 jajka
szklanka mleka (ok. 250ml)
bułka tarta
olej i łyżka masła do smażenia
sól

na marynatę:

1,5 szklanki octu 10% (375ml)
5 szklanek wody ( 1250 ml)
6 czubatych łyżek cukru
1,5 łyżki soli
10 liści laurowych, 20 kulek ziela angielskiego, 2 łyżeczki gorczycy białej
trzy pokrojone w półkrążki cebule

Składniki marynaty zagotować, zmniejszyć ogień i trzymać na małym, po pokrywką ok. 10 minut.
Kanie marynowane – przepis

Kanie omieść pędzelkiem z igliwia czy piasku, nie myć. Duże sztuki pokroić na pół lub 4 części.
Jajka wybić do szerokiego naczynia, dodać pół łyżeczki soli, wlać mleko, niedoskonale, tylko trochę roztrzepać wszystko widelcem.
Kapelusze panierować w roztrzepanych z mlekiem jajkach a następnie tartej bułce.
Na patelni rozgrzać sporą ilość oleju i masła (w proporcji mniej więcej 1:4).
Smażyć kanie po obu stronach na rumiany kolor. Usmażone wyłożyć na półmisek czy duży talerz.
Na dno dużego słoja lub np. litrowych słoików wlać trochę marynaty z cebulą i przyprawami.
Układać płasko kapelusze i przelewać je wrzącą zalewą z przyprawami, do zapełnienia słoja. Marynata powinna dokładnie wypełnić szczeliny między grzybami.
Zakręcić mocno pokrywką. Nie ma potrzeby pasteryzowania.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation