DIY - zrób to sam

Gotowanie i pieczenie

Przepis - Przekąska kibica i nie tylko przepis - Gotujmy.pl

Składniki:

1 opakowanie ciasta Filo
15-17 plastrów dowolnej szynki (mogą być różne)
30 dag sera żółtego
pęczek szczypiorku
pieprz, sól

Sposób przygotowania:
Przekąska kibica i nie tylko
Ciasto Filo rozłożyć na stolnicy. Na ciasto wyłożyć plasterki szynki, kładąc jeden obok drugiego. Należy ułożyć je tak, aby zostawić wolne boki.

Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Posypać po szynce. Szczypiorek posiekać. Także posypać po przygotowywanej przekąsce. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Zwinąć ciasto w rulon.

Pokroić w mniejsze kawałki. Połączyć w miarę potrzeby wykałaczkami.

Przełożyć na brytfannę, piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez ok. 15-18 minut, aż ser się roztopi.
Przekąska kibica i nie tylko
Na ciasto Filo wyłożyć plastry szynki jeden obok drugiego.
Następnie poszatkować szczypiorek i zetrzeć ser. Posypać i przyprawić.
Ciasto wraz z dodatkami zwinąć w rulon i pokroić.
Zwinięty rulon pokroić w niewielkie kawałki. Wykałaczkami spiąć, aby się nie rozwalały.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation