DIY - zrób to sam
Gotowanie i pieczenie
Co do piwa? Mamy kilka inspiracji na przekąski idealne [PRZEPISY] | Jak ugotować? Haps.pl
Kruche paluszki z kminkiem
150 g mąki pszennej
100 g masła
szczypta cukru pudru
1 żółtko
1 jajko do posmarowania
50 g kminku
sól
Mąkę wymieszaj ze szczyptą cukru pudru i soli. Dodaj masło w kawałku i nożem posiekaj składniki, aż się połączą. Następnie dodaj żółtko, rozetrzyj palcami i ręcznie zagnieć ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość 6 mm, pokrój w cienkie paski i zwiń w paluszki długości około 10 cm. Paluszki ułóż na blasze wyłożonej pergaminem, posmaruj roztrzepanym jajkiem, oprósz solą i posyp kminkiem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz ok. 10 minut.
Hot dog inaczej
Parówki, otulone kruchym, rozpływającym się w ustach ciastem francuskim robi się szybko i równie błyskawicznie zjada. Dobrze pasuje do nich sos musztardowy lub czosnkowy.
Parówki w koszulkach
1 opakowanie paróweczek koktajlowych (ok. 300 g)
1 opakowanie ciasta francuskiego mrożonego lub świeżego
1 żółtko
mąka do posypania stolnicy
Jeśli ciasto jest mrożone, przełóż je dzień wcześniej do lodówki, żeby się rozmroziło. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto (ja użyłam mrożonego ciasta w płatach, w opakowaniu było 6 płatów, do ubrania paróweczek wystarczyło rozmrozić 2). Rozwałkowane ciasto pokrój na paski grubości 1,5 cm i długości ok. 15 cm. Paskami ciasta obwijaj paróweczki. Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przekąskę posmaruj żółtkiem roztrzepanym z odrobiną wody. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 st. C przez około 20 minut - sprawdź instrukcję na opakowaniu ciasta. Rada: Zamiast paróweczek koktajlowych można użyć zwykłych, pokrojonych na mniejsze kawałki.
Chrupiące paluszki
Z ciasta francuskiego można zrobić kruche paluszki, na przykład z dodatkiem sera, papryki, czosnku i/lub ziół. Wykorzystanie gotowego ciasta znacznie skraca ilość czasu potrzebnego do ich przygotowania.
Pikantne paluszki serowe
1 opakowanie (ok. 400 g) ciasta francuskiego
80 g startego sera typu parmezan
ostra lub łagodna papryka do smaku
Na dużej desce rozsyp równomiernie połowę sera. Rozwiń na nim płat ciasta francuskiego i posyp pozostałym parmezanem. Delikatnie rozwałkuj ciasto na grubość ok 3-4 mm. Przekrój płat wszerz na pół, a następnie na paski szerokości ok. 10 mm. Każdy pasek mocno zwiń wokół osi w cienkie rurki i rozłóż na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Pamiętaj, żeby zachować odległość, bo paluszki podczas pieczenia będą rosły. Posyp papryką i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C. Piecz ok. 10-15 min, aż paluszki ładnie wyrosną i będą złociste. Wyjmij z pieca i całkowicie ostudź na papierze. Przechowuj w szczelnym pojemniku do 2 dni.
MA==