DIY - zrób to sam

Gotowanie i pieczenie

Sos pieczarkowy | Kwestia Smaku

Składniki
2 porcje

300 g pieczarek
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka oleju
1 łyżka masła
1/3 szklanki śmietanki 30% lub 18% (do zup i sosów)
sól i pieprz
2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie

Pieczarki umyć i osuszyć, pokroić na cienkie plasterki. Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek zetrzeć na drobnej tarce.
Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę, dodać czosnek oraz pieczarki i smażyć przez ok. 5 - 7 minut co chwilę mieszając, aż pieczarki odparują i zaczną się rumienić.
Wówczas je posolić, dodać masło, natkę i smażyć przez ok. 3 minuty.
Wlać śmietankę, doprawić pieprzem i w razie potrzeby solą, zagotować i odstawić z ognia.
Gęstniejący sos można rozcieńczać wodą, mlekiem lub bulionem, jednocześnie podgrzewając i mieszając go.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation