DIY - zrób to sam

Gotowanie i pieczenie

Corn dog | AniaGotuje.pl

Składniki:

5 klasycznych parówek lub cienkich kiełbasek
pół szklanki mąki pszennej - 80 g
pół szklanki mąki kukurydzianej - 85 g
pół szklanki mleka - około 125 ml
1 duże jajko
1 płaska łyżka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
spora szczypta soli
około 500 ml oleju do smażenia

Corn dog

Do zrobienia Corn dogs potrzebujesz też drewnianych patyczków do szaszłyków lub też patyczków do lizaków. Przyda się też termometr cukierniczy oraz niskie i szerokie naczynie do podgrzania oleju.

Corn dogs przepis

Do miseczki wsyp po pół szklanki mąki pszennej (u mnie tortowa) i mąki kukurydzianej. Wsypa też jedną łyżkę cukru (u mnie drobny) oraz sporą szczyptę soli oraz jedną łyżeczkę proszku do pieczenia. Wymieszaj razem suche składniki.

Porada: W oryginalnym przepisie są aż dwie łyżki cukru, jednak według mnie jedna wystarcza. Tak samo proszek do pieczenia.. W przepisie na którym się wzorowałam były dwie łyżeczki, jednak jedna zdecydowanie wystarcza. Według mnie można też śmiało zaszaleć z innymi przyprawami i oprócz soli dodać też np. szczyptę przyprawy curry, gyros, czy też innej ulubionej mieszanki.

Do osobnej miseczki wbij jedno duże jajko i wlej pół szklanki mleka. Pamiętaj o tym, by ani mleko ani jajko nie były zimne. Bardzo dokładnie wymieszaj jajko z mlekiem na gładki płyn np. przy pomocy rózgi kuchennej. Płyn z mleka i jajka wlej do miski z suchymi składnikami. Całość wymieszaj na gładkie, ale dość gęste ciasto.

Odstaw ciasto na bok. W tym czasie przygotuj parówki. Każdą sztukę podziel na pół i nadziej na drewniany patyczek do szaszłyków lub też do lizaków. Możesz użyć dowolnych, ulubionych parówek lub cienkich kiełbasek.

Przygotuj już sobie mały lub średniej wielości, ale szerszy garnek lub niedużą, ale głęboką patelnię. Nie wybieraj głębokiego naczynia, ponieważ Corn dogs od razu wypływają na powierzchnię. Wlej około 500 ml świeżego oleju roślinnego o wysokiej temperaturze spalania. Zacznij nagrzewać olej. Ustaw średnią moc palnika i cierpliwie czekaj, aż garnek z olejem nagrzeje się do temperatury nie wyższej niż 180 stopni.

Jeśli masz termometr cukierniczy, to polecam go użyć. Jeśli nie masz termometru, to koniecznie uzbrój się w cierpliwość i podgrzewaj olej na średniej mocy palnika przez kilka minut. Olej będzie idealnie gorący, jeśli kawałek ciasta "rzucony" do oleju od razu wypłynie i zacznie się smażyć.

Nadziane na patyczki połówki parówek zanurzaj w gęstym cieście.

Do garnka z nagrzanym tłuszczem kładź po dwa lub trzy Corn dogsy na raz. Corn dogs powinny po chwili wypłynąć, zacząć się lekko rumienić i rosnąć. Możesz lekko zanurzać je w gorącym oleju i przekręcać na drugą stronę. Po około trzech minutach smażenia powinny być wyrośnięte i rumiane. Wyjmuj je drewnianą deskę lub ręcznik papierowy i kładź kolejną partię. Ciasto w Corn dogsach nie będzie chłonęło tłuszczu, jeśli będzie on świeży o dobrze nagrzany.

Usmaż w ten sposób wszystkie parówki w cieście :)

Zostało Ci trochę samego ciasta?
Nie wyrzucaj go. Możesz dodać do niego szczyptę ulubionej mieszanki przypraw a następnie dobrze wymieszać. Przy pomocy małej łyżeczki kładź ciasto na tłuszcz. Po chwili zamieni się ono w niekształtne, rumiane i puszyste obłoczki. Takie mini pączki na słono też są pyszne.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation