DIY - zrób to sam

Gotowanie i pieczenie

Zupa ogórkowa

Składniki na ok. 7- 8 porcji:

ok. 500g żeberek wieprzowych (lub innego, dowolnego mięsa lub kości z mięsem)
2,5 litra wody
2 duże marchewki
2 małe pietruszki
kawałek selera
kawałek pora
6 średniej wielkości ziemniaków
2 liście laurowe
4 ziarenka pieprzu czarnego
4 ziarna ziela angielskiego
1 łyżka soli
ok. 500g ogórków kiszonych (najlepiej w zalewie. Waga podana bez zalewy)
100g śmietanki do zup i sosów lub słodkiej śmietany 30- 36%
posiekany koperek
masło i olej do smażenia
sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Mięso opłukać zimną wodą. Włożyć do garnka i zalać 2,5 litrami zimnej wody. Doprowadzić do zagotowania. Po zagotowaniu zebrać szumowinę (biało- szarą pianę). Następnie zmniejszyć temperaturę palnika na niską (tak, aby woda tylko lekko „mrugała”), garnek przykryć i gotować mięso ok. 1 godziny. Po godzinie dodać liście laurowe, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego i gotować kolejne pół godziny.

W międzyczasie przygotować warzywa. Warzywa umyć. Marchewki, pietruszki i seler pokroić w kostkę. Podsmażyć na 1 łyżce masła i 1 łyżce oleju. Odstawić na bok. Por przekroić wzdłuż na pół lub ćwiartki i pokroić. Podsmażyć na łyżce masła lub oleju, aż por się zeszkli. Odstawić na bok. Ogórki kiszone obrać ze skóry i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odcisnąć z zalewy (ale zalewę zachować). Ogórki podsmażyć na 2 łyżkach masła przez parę minut.

Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Odstawić na bok.

Po 1,5 godzinie z wywaru wyciągnąć mięso. Mięso pozostawić do ostygnięcia.

Do wywaru dodać podsmażone warzywa i łyżkę soli. Pogotować chwilę ok. 5 minut i dodać ziemniaki. Gdy ziemniaki będą prawie miękkie, dodać ogórki i gotować ok.10- 15 minut. Na końcu dodać por, zalewę z ogórków (do smaku, u mnie ok. 1 szklanki). Zagotować i wyłączyć zupę.

Dodać śmietanę, koperek i kawałki mięsa (obrane z żeberek). W razie potrzeby doprawić zupę do smaku solą i pieprzem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation