chleb żytni i kajzerki? | Dzień Dobry TVN
https://dziendobry.tvn.pl/a/drozdzowki-kajzerki-i-chleb-zytni-pyszne-wypieki-piotra-kucharskiego
Chleb żytni z ziemniakami
Składniki na chleb żytni z ziemniakami:
Zakwas:
łyżeczka startera zakwasu
150 g mąki żytniej pełnoziarnistej
150 g/ml wody
Ciasto właściwe:
300 g aktywnego zakwasu żytniego
200 g mąki żytniej pełnoziarnistej
400 g mąki żytniej typ 720
650 g/ml wody
300 g pieczonych ziemniaków pokrojonych w kostkę
2-3 surowe ziemniaki
20 g soli
Jak przygotować chleb żytni z ziemniakami:
Zakwas: należy go zrobić dzień przed pieczeniem. Do startera zakwasu dodać mąkę i wodę. Wymieszać, przykryć miskę folią spożywczą i odstawić na 8-10 godzin w temperaturze pokojowej.
Ciasto właściwe: do zakwasu dodać resztę składników na ciasto z wyjątkiem surowych ziemniaków i dokładnie wymieszać. Przykryć miskę folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na około 4-5 godzin. Po tym czasie ciasto powinno mieć gąbczastą strukturę. Nasmarować masłem dwie duże keksówki o długości 25 cm. Surowe ziemniaki pokroić na cienkie plasterki i przykleić do masła na bokach i spodzie foremek. Mokrą dłonią przełożyć ciasto do przygotowanych foremek i wyrównać ciasto. Przykryć foliowym workiem i odstawić na 2-3 godziny do wyrośnięcia. Rozgrzać piekarnik do 220 st. C. Ciasto obsypać mąką u góry, nacechować, wstawić keksówki, zaparować piekarnik i piec około 45-50 minut.
Po tym czasie wyjąć chleby z piekarnika, następnie z foremek i odstawić na kratki do studzenia, aby odparowały.
Kajzerki
Składniki na kajzerki:
400 g mąki pszennej typ 480
8 g soli
10 g słodu jęczmiennego
5 g cukru
15 g masła
15 g świeżych drożdży
50 ml mleka
190 ml wody
mak i sezam
Jak przygotować kajzerki:
Wszystkie składniki wymieszać w robocie kuchennym z końcówką do wyrabiania ciast ciężkich (hak) i wyrabiać około 10 minut. Przykryć i odstawić na około 30 minut. Ciasto podzielić na dziewięć porcji po 75 g każda. Uformować kulki, dokładnie obsypać mąką, przykryć i odstawić na 15 minut, aby się rozprężyły. Następnie spłaszczyć i z każdej uformować kajzerkę. Ponownie ułożyć na 40 minut do wyrośnięcia złożeniami do dołu. W tym czasie włożyć na spód piekarnika blachę do pieczenia i rozgrzać piekarnik do 220 st. C.
Podrośnięte bułki ułożyć na blaszce do pieczenia, spryskać wodą (można w tym momencie zanurzyć zwilżoną cześć w ziarnach np. maku i sezamie) i wstawić do piekarnika. Na rozgrzaną blachę na spodzie wylać kubek zimnej wody i piec bułki 18-20 minut.