Kuchnia

Przepisy

Powidła śliwkowe


Nie którzy męczą się z robieniem powideł, gotowanie w garnku, mieszanie, kuchnia zachlapana.
Wystarczy powiedzieć koniec z tym i włożyć blaszkę do piekarnika ;-)
Blaszka 35 cm x 25 cm
5 słoików 315 ml
Składnik:
• 4 kg śliwek węgierek
• 1 kg cukru
Sposób przygotowania:
1. Śliwki myję, kroję na pół i wyjmuję pestki.
2. Układam śliwki na blaszce.
3. Posypujemy cukrem.
4. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika 180°C.
5. Co piętnaście minut uchylam drzwiczki od piekarnika na pięć minut, żeby odparowała woda oraz mieszam co trzydzieści minut i tak robię do chwili, kiedy śliwki zrobią się upieczone i bardzo gęste.
6. Gorące śliwki przekładam do słoików, szczelnie zakręcam i odwracam do góry dnem. Na drugi dzień jak wystygną przenoszę do spiżarki.
7. Powidła są zrobione w 3godziny a co najważniejsze czysty piekarnik.
8. Gotowe.
9. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation