Kuchnia

Przepisy

Świąteczny Chlebek
Na stole również możemy ubrać choinkę. Bardzo szybkie wykonanie, proste a zarazem może być ozdobą świątecznego stołu. Chlebek odrywany z dodatkiem sera mozzarella, polany masełkiem, wypróbuj, przekonaj się jaki smaczny.
22 porcje
30 minut czas przygotowania
Składniki na ciasto:
• 450 g mąki pszennej
• 200 g wody
• 1 jajko
• 7 g drożdży suchych
• 30 g masła rozpuszczonego
• 2 łyżeczki cukru
• 1 łyżeczka soli
Składniki dodatkowe:
• 200 g mozzarelli
• 2 ząbki czosnku
• 1 pęczek natki pietruszki
• 70 g masła
• 1 jajko
• Kilka pomidorków koktajlowych
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki na ciasto łączę ze sobą i wyrabiam ciasto. Odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia.
2. Ser mozzarellę kroję w kostkę i odstawiam na bok.
3. Do naczynia przekładam masło, obrany czosnek oraz same liście pietruszki i blenduję 3 minutki do rozdrobnienia, następnie przekładam do rondelka i podgrzewam.
4. Ciasto po wyrośnięciu, przekładam na blat oprószony mąką, i dzielę ciasto na 22 porcji. Najlepiej zrobić wałek podłużny, lepiej równo pokroić.
5. Każdy kawałek ciasta spłaszczam na środku układam po jednej kostce sera, zlepiam i formuję kulki.
6. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, tworząc trójkąty, kształt choinki. Zaczynam od sześciu kulek na dole.
7. Smaruję roztrzepanym widelcem jajkiem i piekę 20 minut w rozgrzanym piekarniku w 180°C.
8. Przed podaniem polewam ziołowym masełkiem i dekoruję pomidorkami.
9. Gotowe.
10. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation