Kuchnia

Przepisy

Zupa z kapusty drobiowe kuleczki

Dwa dania w jednym, aromatyczna, rozgrzewająca zupka z kapusty białej z dodatkiem różnych warzyw, to doskonała propozycja na zimne, ponure dni. Zupa jest smaczna, prosta do przygotowania z kuleczkami mięsa drobiowego zachęcam wszystkich.
5 porcji
40 minut czas przygotowania
Składniki na kotlety:
• 1 mała cebula
• 2 ząbki czosnku
• 250 g fileta kurczaka
• 1 jajko
• 1 łyżeczka soli
• Pieprz
Składniki na zupę:
• 200 g kapusty białej
• 1 cebula
• 1 marchew
• 1 pietruszka
• 10 cm pora
• 1/3 selera
• 1 łyżka oleju
• 400 g wody
• 1 łyżeczka soli
• ½ łyżeczki pieprzu
• Kostka warzywna
Sposób przygotowania kotletów.
1. Mięso myję, osuszam, usuwam błonki, kroję, Cebulę, czosnek obieram i kroję na mniejsze kawałki. Wszystko mielę w maszynce do mielenia mięsa i przekładam do miski. Wbijam jajko, doprawiam solą oraz pieprzem i wyrabiam. Robię malutkie kuleczki i smażę na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu odstawiam na bok.
2. Kapustę drobno szatkuję, pora bardzo drobno kroję, cebulę oraz czosnek obieram, drobno kroję. Warzywa pietruszkę, selera, marchew, obieram, myję, osuszam i ścieram na tarce o dużych oczkach.
3. Na patelni rozgrzewam olej i podsmażam wszystkie warzywa. Najpierw cebulę, czosnek, następnie marchew, pietruszkę, selera, pora i kapustę.
4. Po usmażeniu przekładam do garnka, zalewam wodą, dodaję kostkę warzywną, doprawiam pieprzem oraz solą i gotuję 30 minut.
5. Na koniec zupę łączę z kotletami.
6. Gotowe.
7. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation