Kuchnia

obiad

Kotlety mielone kwiatki
Smak niesamowity pieczonych kotletów w piekarniku. Kotlety z mięsa mielonego, pieczone na ziemniakach, pod pierzynką, brzmi kusząco a smak ich rozpływa się w ustach.
40 minut czas przygotowania
6 porcji
Składniki na kotlety:
• ½ kg mięsa mielonego
• 1 cebula
• 1 całe jajko
• 1 łyżeczka majeranku
• ½ papryki ostrej
• sól
• 3 łyżki bułki tartej
• 2 łyżki śmietany 12 %
Składniki pozostałe:
• 4 duże ziemniaki
• 1 cebula czerwona
• 1 pomidor
• 10 dag sera żółtego
• 2 łyżki majonezu
• 1 łyżka ketchupu
• 1 łyżka przyprawy Gyros
• 1 łyżka oleju
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki obieram, kroje w podłużne plastry. Do ziemniaków wlewam 1 łyżkę oleju, wsypuję przyprawę Gyros, mieszam. Plasterki ziemniaków układam na blaszce wyłożonej papierem w kształcie kwiatka.
2. Mięso mielone przekładam do miski, dodaję obraną, drobno pokrojoną cebule, wbijam jajko, wlewam śmietanę, wsypuję bułkę tartą, majeranek, paprykę ostrą, sól. Masę mięsną dokładnie wyrabiam, następnie formuję kulki, układam na każdym środku kwiatka, lekko rozpłaszczam. Kotlety piekę w rozgrzanym piekarniku 30 minut w 180 °C.
3. W tym czasie, co kotlety się pieką robię pierzynkę, cebulę czerwoną obieram, drobno kroję, pomidory kroję w kostkę, ser żółty ścieram, dodaję ketchup oraz majonez, mieszam. Pierzynkę wykładam na wierzch każdego upieczonego kotleta, ponownie zapiekam w piekarniku 10 minut.
4. Kotlety gotowe.
5. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation