Kuchnia

PIECZYWO

Dwukolorowy chleb marchewkowy z automatu
www.Smakowity chleb.pl

Składniki:
300 g mąki pszennej chlebowej typ 650
150 g mąki z orkiszu
200 g marchewki
220 ml wody
1 i 1/2 łyżeczki drożdży instant
3 łyżki oliwy
łyżeczka soli
łyżeczka cukru

Instrukcja:
W formie automatu umieszczamy składniki według kolejności.
Wlewamy wodę i oliwę, dodajemy sól i cukier.
Następnie wsypujemy mąki i dodajemy suszone drożdże.
Włączamy automat i ustawiamy podstawowy program 1, wypiek chleba o wadze 700 g i średnie wypieczenie skórki.
Na tarce o małych oczkach ścieramy obraną marchewkę, przekładamy na sitko, by odsączyć z soku.
W momencie gdy automat wyda dźwięk w którym można dodać ostatnie składniki – dorzucamy marchewkę.
Po upieczeniu wyciągamy chleb z formy i za pomocą haka pozbywamy się od spodu chleba mieszadła.
Chleb studzimy na drewnianej desce lub kratce kuchennej.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation