Kuchnia

PIECZYWO

Pita

Składniki (na 8 sztuk):
400g mąki luksusowej (lub na pół typ 550 i 650)
1 szklanka ciepłej wody
20g drożdży
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
3 łyżki oliwy

Przygotować zaczyn: drożdże, cukier, pół szklanki wody i łyżkę mąki wymieszać, odstawić do wyrastania na ok 15-20 minut.
Resztę mąki wsypać do miski, dodać sól, wlać pozostałą wodę i wyrośnięty zaczyn, wyrobić gładkie, elastyczne, miękkie ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać oliwę. Ciasto włożyć od miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 1-1,5 godziny - powinno co najmniej podwoić objętość.
Wyrośnięte ciasto wyjąc na oprószoną mąką stolnicę, podzielić na 8 części. Z każdej uformować kulkę, przykryć i zostawić do napuszenia na ok 20 minut.
Następnie każdą kulkę spłaszczyć paluszkami i rozwałkować na placek o średnicy ok 12-14cm. Wałkować należy tylko z jednej strony.
Placki ułożyć na papierze do pieczenia (po 4 na jednym kawałku) i pozostawić przykryte na 20-30 minut, żeby lekko podrosły.
W tym czasie nagrzać piekarnik z blachą w środku do 250stC. Placki razem z papierem zsunąć na blachę, piec ok 8 minut w temp. 250stC aż będą napuszone i złapią kolor.
Upieczone pity studzić na kratce przykryte ściereczką. Przechowywać w folii.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation