Kuchnia

PIECZYWO

CHLEB Z OSTROPESTEM
• 350 g mąki pszennej z pełnego przemiału
• 100 g mąki żytniej
• 80 g zmielonego ostropestu
• 5 g soli
• 20 g drożdży świeżych
• 1 łyżka miodu
• 300-340 ml wody
• 100 g mieszanki ziarnowej – lnu, sezamu białego, pestek słonecznika, pestek dyni lub mieszanki owocowej – daktyli (pokrojonych), fig, moreli, rodzynek
Najpierw robię zaczyn, wykorzystując do niego drożdże (kruszę), część wody (lekko podgrzewam), trochę cukru (w palce) i trochę mąki. Wszystko mieszam i stawiam w ciepłym miejscu. Rozczyn urośnie w przeciągu 30-40 minut. Mieszam suche składniki, dolewam rozczyn wymieszany z miodem i pozostałą ilością wody, ale nie całą. Zawsze lepiej najpierw mniej wody, a później dolewać. Konsystencja ciasta powinna być taka, że swobodnie możemy mieszać ręką w celu napowietrzenia. Ciasto nie stawia oporu. Przykrywam je ściereczką i zostawiam na około 1 godzinę. Gdy widzę, że ciasto urosło, ponownie mieszam, wyrabiam i teraz już wkładam je do foremki (około 10 cm na 30 cm) wyłożonej papierem. Smaruję wodą, posypuję makiem lub sezamem białym. Czekam aż urośnie. Trochę jest z tym zabawy, ale efekt doskonały, chleb bez smaku goryczki, lekko wilgotny z pięknym zapachem chleba i drobnymi pogryzaczami w środku.
Piekę około 40 minut. Wyciągam, przykrywam ściereczką, żeby nie wystygło do czasu konsumpcji i dzięki temu chleb zatrzyma wilgoć w sobie. Kroję na kromki, najlepiej smakuje z masłem. I w ten oto sposób możemy codziennie zabezpieczać nasze wątroby – po prostu jedząc chleb.
http://ziolowawyspa.pl/chleb-z-ostropestem/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation