Kuchnia

PIECZYWO

Chleb gryczany
www.smakowitychleb.pl
Składniki:
400 g mąki gryczanej
łyżka miodu gryczanego
łyżeczka suszonych drożdży instant
łyżeczka soli
250 ml letniej wody

Instrukcja:
Mąkę łączymy z drożdżami, miodem i solą.
Stopniowo dolewając letnią (nie gorącą) wodę wyrabiamy ciasto na chleb. Powinno to potrwać ok. 5 minut.
Kulę z ciasta przykrywamy ściereczką i zanosimy w ciepłe miejsce bez przeciągów.
Po godzinie formujemy z ciasta podłużny bochenek i przykrywamy ściereczką. Stawiamy w ciepłym miejscu na kolejne pół godziny.
Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Na wierzchu chleba robimy podłużne nacięcie.
Chleb pieczemy przez 30 minut. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation