Kuchnia

PIECZYWO

chleb bez grama mąki
1 szklanka orzechów (migdałów, włoskich, laskowych, nerkowców)
1 szklanka nasion lub pestek (siemienia lnianego, słonecznika, dyni)
1,5 szklanki płatków owsianych (lub mieszanych)
1/2 szklanki rodzynek i/lub jagód goji
2 łyżki oleju
2 łyżki miodu lub melasy
4 płaskich łyżek psyllium
1,5 szklanki wody
Składniki sypkie wymieszaj ze sobą, to samo zrób z olejem, wodą i miodem. Wlej je do składników sypkich. Wszystko dobrze wymieszaj, aby z nasion utworzyła się dość gęsta masa. Jeżeli są zbyt suche, dodaj odrobinę wody. Przełóż wszystko do keksówki, dociskając starannie, aby masa dokładnie wypełniła wnętrze blaszki. Odstaw ją przynajmniej na dwie, a najlepiej kilka godzin, aby błonnik spęczniał i zagęścił ciasto.
Piekarnik nagrzej to 180 stopni. Piecz chleb przez 30 minut. Wyjmij go z blaszki, odwróć na drugą stronę i dopiekaj przez kolejne 20 minut. Wystudź go porządnie, najlepiej przez całą noc. Pokrój w grube kromki.

www.gotujebolubi.pl
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation